krajolik-dubrovnika

Izložba se organizira kao prva aktivnost „Dana krajolika“, u okviru projekta „Baština – Pokretač razvoja”.

Pozivamo sve, mlade i stare, profesionalce, entuzijaste i amatere da fotografiraju – mobitelom ili fotoaparatom – svoje viđenje dubrovačkog krajolika. Slikajte, dakle – prirodu, građevine, ono što vidite oko sebe, što vas okružuje. Krajolik podrazumijeva i prirodni i izgrađeni prostor, kao i njihove dodirne točke. Pošaljite nam fotografije onoga što po vama vizualno podiže vrijednost Grada, ali i ono što mu ne pristaje. Bilo lijepo ili ružno, sve to tvori sliku Grada.

Upravo u tome se i krije cilj izložbe. Razvijanje svijesti o vrijednosti krajolika i važnosti njegova očuvanja, što se promovira kroz Konvenciju o Europskim krajobrazima i ostalim konvencijama o zaštiti kulturne i prirodne baštine.

Za foto-izložbu je potrebno poslati 2 fotografije s tekstualnim obrazloženjima:

  1. Jednu fotografiju vašeg omiljenog krajolika koji je Vama posebno značajan za očuvanje identiteta Dubrovnika i kratko obrazloženje zbog čega je taj krajolik važan
  2. Jednu fotografiju krajolika koji Vam se manje sviđa i kratko obrazloženje zbog čega …

Uz fotografiju i obrazloženje, obvezno dostavite Vaše ime, prezime i kontakt podatke (telefon, e-mail).

Fotografije s obrazloženjima možete slati na bilo koji od navedenih načina:

  1. U elektronskom obliku, u rezoluciji 300 ppi (ili 1600×1200 pxl), na e-mail adresu: zzpudnz@zzpudnz.hr
  2. Razvijene fotografije s pisanim obrazloženjem, poštom, na adresu Zavod za prostorno uređenje DNŽ: Petilovrijenci 2, 20 000 Dubrovnik, s naznakom „Za foto-izložbu krajolika“ ili dostaviti direktno u Zavod.

Poziv za sudjelovanje otvoren je do četvrtka, 5. lipnja 2014. godine.

  • Sve pristigle fotografije biti će postavljene u foto-galeriji na web stranici projekta (www.bastina.eu i www.zzpudnz.hr, te na facebook stranici Baština-pokretač razvoja)
  • 13. lipnja 2014. godine će u Dubrovniku, u sklopu radionice o participativnom procesu biti otvorena izložba radova.

Organizator zadržava pravo da se oko finalnog sadržaja koji će biti prezentiran na izložbi dodatno konzultira s autorima. Organizator, također, zadržava pravo da ne objavi fotografije koje ne odgovaraju temi, kao ni one koje na bilo koji način vrijeđaju, omalovažavaju ili diskreditiraju bilo kog pojedinca/ku, tvrtku ili ustanovu, po bilo kom osnovu.

Sudjelovanjem u ovoj foto-izložbi sudjelujete kampanji „Dani krajolika“ koja se provodi u okviru projekta „Baština-Pokretač razvoja“ i doprinosite razvijanju svijesti o vrijednosti krajolika i značaju njegovog očuvanja.

Projekt „Baština – Pokretač razvoja” ima za cilj doprinijeti uspostavljanju suradnje između institucija nadležnih za zaštitu prirodne i kulturne baštine u Hrvatskoj i Crnoj Gori kroz implementaciju zajedničkih programa, edukaciju, prenošenje znanja i aktivnosti na podizanju nivoa svijesti.

Vodeći partner projekta je Opština Tivat, dok je glavni partner u Hrvatskoj Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Partneri u projektu s hrvatske strane su Regionalna razvojna agencija DUNEA i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije.

Suradnici u projektu s hrvatske strane su Ministarstvo kulture – Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Hrvatska sekcija ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove) iz Zagreba i Ustanova Centar za Regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija iz Splita.