vrh brda 2Neobičan ambijent i sat za koncert klasične muzike opet su bili podstrek, a ne prepreka za brojne posjetioce, da se upute u prostor Vrmca i skupa ga sa izvođačima pretvore u fantastičnu pozornicu pod otvorenim nebom. Koncert u jesenje popodne na vrhu Sveti Vid, nazvan “Muzika na vrhu brda”, privukao je publiku od preko 80 ljudi, pa se i ovim, posljednjim u nizu koncerata u okviru kampanje “Dani pejzaža”, dokazalo da prostor Vrmca ima potencijala da se kao izuzetan kulturni pejzaž koristi u kulturne svrhe.

Kroz Dane pejzaža, dio projekta “Baština- pokretač razvoja”, cilj je različitim događajima, koji nude iskustveni doživljaj prostora Vrmca kroz boje, zvuke, mirise, ukuse, u prostor unutrašnjosti poluostrva dovesti što veći broj broj građana i posetioca, kako bi na terenu skupa uvidjeli na koje sve načine može biti valorizovan ovaj jedinstveni pejzaž, a da istovremeno ne bude narušena njegova prirodna i kulturna baština, te pejzaž, kao sveobuhvatna kategorija čovjekovog djelovanja u prostoru kroz vrijeme. Koncertom “Muzika na vrhu brda” partneri na projektu pridružili su se kampanji “European Land Stewardship Week”, koja se održava u zemljama širom Evrope od 26. septembra do 5. oktobra 2014.

Evropska kampanja za očuvanje zemljišta održava se po drugi i promoviše različite događaje koji će se u navedenom period održavati u mnogim zemljama Evrope u cilju povećala svijesti o značaju brige o našoj planeti i vrijednim prirodnim i kulturnim resursima kojima raspolaže.

Pojam “Land Stewardship”, koji kod nas još uvijek nema adekvatan prijevod, podrazumijeva skup strategija i metoda čiji je cilj uključivanje vlasnika zemljišta i svih onih koji ga koriste, kako bi zajednički doprinijeli očuvanju i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa i kulturnog pejzaža.

vrh brda 1Crkvica Svetog Vida datira iz 9.stoljeća, a nalazi se na jednom od najisturenijih vrhova na tivatskoj strani Vrmca, sa čijeg se platoa pruža fantastičan pogled na Tivatski zaliv, Lušticu, te obronke samog Vrmca. Koncert u kasno popodne, flauta Brune Matijević, violina Nevile Klakor i harmonika Gorana Ševaljevića, djela Mozarta, Pjaćole, Debisija, Sunce koje grije odlazeći, a bog vjetra Eol, koji je, kao po narudžbi, ugušio buru, učinili su da ugođaj bude potpun. Kao i obično, vjerni drugari iz PK Vjeverice, namjestili su da svoju nedjeljnu pješačku turu po Vrmcu završe baš dolaskom na “Muziku na vrhu brda” i podijele jesenje popodne sa onima koji su se na Sveti Vid uputili u sopstvenoj režiji ili došli organizovanim prijevozom iz Tivta.

I svi su pitali što predstoji. U okviru “Dana pejzaža” još jedan događaj za ovu jesen- gastro-događaj, gdje će se na vrijednosti i potencijale Vrmca pokušati skrenuti pažnja javnosti kroz ukuse koje poluostrvo krije.