U okviru IPA prekograničnog projekta “Baština- pokretač razvoja”, hrvatski partneri na projektu, predvođeni liderom- Zavodom za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije, organizuju završnu aktivnost u okviru kampanje “Dani pejzaža”/ “Dani krajolika”- promociju brošure i karte prekograničnog područja Boke Kotorske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Promocija će biti održana u srijedu, 28.januara 2015.godine u Dubrovniku, u Studentskom teatru Lero u Lazaretima, sa početkom u 12 sati.

Kampanja Dani pejzaža/krajolika se uporedo odvijala u Hrvatskoj i Crnoj Gori i različitim aktivnostima za cilj je imala skrenuti pažnju najšire javnosti na vrijednosti i potencijale prirodnog i kulturnog nasljeđa, kao i kulturnog pejzaža prekograničnog područja Boke Kotorske i Dubrovačko-neretvanske županije, sa posebnim osvrtom na onaj dio nasljeđa koji ne uživa zakonsku zaštitu, izložen je degradaciji i promjenama, a odražava ukupnost života ovog područja i nosi njegovu kulturološku posebnost.

U tom kontekstu, zajednički edukativno-promotivni materijal- karta i brošura, obrađuju pejzaž i prirodnu i kulturnu baštinu prekograničnog područja na način prijemčljiv jednako za nadležene institucije dviju zemalja, koliko i za građane i turiste. Opisi u brošuri u stvari su citati književnika, putopisaca, pjesnika, koji su posjetili ovaj kraj ili su živjeli i žive u njemu, čime su učinjeni dostupnima i promovisani kao nematerijalna baština literarni radovi inspirisani posebnošću ovog prostora. Opisima su pridružene odgovarajuće fotografije i reprodukcije radova raznih autora. Karta je rađena kao doživljaj, a izrađena tehnikom digitalnog kolaža prikazujući ukupnost svih vidova baštine.

Na promociji će govoriti urednici i promoteri brošure- Davor Mojaš, hrvatski novinar i književnik, arhitekta Marija Nikolić iz KZU Napredak Gornja Lastva, jednog od crnogorskih partenera na projektu, konzervatorka-restauratorka Jasminka Grgurević iz Kotora, Maja Nodari, savjetnica Ministarstva kulture RH- Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Mašo Čekić, novinar i publicista, osnivač tivatskog Žučenica festa, i Nora Mojaš. U programu učestvuje i Studentski teatar Lero sa komadom “Stupica vremena” Milana Milušića.

Pozivnicu za promociju sa detaljnijim informacijama o materijalima, programu prezentacije i učesnicima, možete preuzeti ovdje: 00_pozivnica_promocija_brosure_i_karte_28_01_15_12h